Mijn baby heeft een voorkeurshouding. Help wat nu?

Voorkeurshouding Baby


In de dagelijkse praktijk zien wij als kinderfysiotherapeuten steeds meer baby’s met een voorkeurshouding. Veel ouders maken zich zorgen en komen bij ons voor advies.

Wat is een voorkeurshouding?
Een voorkeurshouding houdt in dat uw baby meer dan 75% van de tijd met zijn/haar hoofd dezelfde kant op ligt. Als deze voorkeurshouding lang aanhoudt dan kan dat leiden tot een afgeplat achterhoofd (brachiocephalie) of een scheefgroei van de schedel (plagiocephalie).

Wat is de oorzaak hiervan?
De reden dat er steeds meer zuigelingen zijn met een voorkeurshouding, heeft met de adviezen van deze tijd te maken. Ouders worden geadviseerd om hun kindje op de rug te laten slapen om wiegendood te voorkomen. Hierdoor liggen kindjes veel vaker en langer op de rug dan dat dat in vorige generaties het geval was.
De oorzaak achter de voorkeurshouding is vaak niet bekend. Men noemt dit dan een idiopathische voorkeurshouding. Deze kan in stand gehouden worden door bijvoorbeeld het kind altijd vanaf dezelfde kant te benaderen of te voeden.
In enkele gevallen is er wel een oorzaak bekend voor de voorkeurshouding van uw baby. Het consultatiebureau en de kinderfysiotherapeut zullen daarom altijd uw kindje volledig screenen om uit te sluiten dat er geen sprake is van een onderliggende oorzaak.
 
Wat voor gevolgen heeft het voor mijn kind?
Het gevolg van een voorkeurshouding en de daarbij afgevlakte schedel is gelukkig vaak enkel een cosmetisch probleem en heeft over het algemeen dus geen gevolgen voor de gezondheid van uw kind.
Toch is het wel belangrijk om te proberen de voorkeurshouding van uw kind te doorbreken. Als deze namelijk voor een lange tijd blijft bestaan kan het de motorische ontwikkeling en spierontwikkeling van de spieren rondom de nek beïnvloeden.
Zodra de voorkeurshouding doorbroken is en het kind dus beide kanten op kijkt, zal de afplatting vanzelf afnemen. Het schedelbot is nog dun en week en de schedelnaden en fontanel nog niet volledig dicht waardoor het hoofdje van uw kind nog gemakkelijk kan terug vormen naar een normale vorm.
 
Wat kan ik er zelf aan doen? Een aantal tips.
Mocht u het vermoeden hebben dat uw kind een voorkeurshouding dan zijn er een aantal tips die u thuis al kunt toepassen.

Tip voor als u flesvoeding geeft
Probeer uw kind dan afwisselend de fles te geven op uw rechterarm, linkerarm en vanaf voren terwijl uw kind op uw bovenbenen ligt terwijl u met uw voeten op iets steunt.

Tip voor de slaaphouding
Wisselend in bed met het hoofdje naar links en naar rechts gedraaid. Draait uw baby tijdens het slapen weer terug probeer dan voorzichtig het hoofdje richting de niet-voorkeurskant te draaien.

Tip voor in de (baby)kamer
Let goed op de omgeving van het kind. Er kan een reden zijn dat een kind altijd naar een kant gedraaid is omdat daar bijvoorbeeld licht of geluid vandaan komt. Als het kind bij de ouders op de kamer slaapt let er dan op dat het niet altijd naar de ouders gericht is.

Tip voor het liggen op de buik
Laat het kind veel op de buik liggen. DOE DIT ALTIJD ONDER TOEZICHT. Probeer dagelijks het kind meerdere malen (6-7x per dag) op de buik te leggen en met uw kind te spelen in deze positie. In het begin zal uw kind dit niet lang volhouden, u kunt dit vervolgens elke dag gaan uitbouwen.

Kinderfysiotherapie is dat nodig?
Mocht u het idee hebben dat uw kind een voorkeurshouding heeft dan mag u altijd contact opnemen met een van onze kinderfysiotherapeuten. Zij zullen u verdere tips en adviezen geven rondom de motorische ontwikkeling van uw kind.

PCM-Meting.
We kunnen een zogenaamde PCM-meting uitvoeren. Bij deze meting wordt met een bandje rondom het hoofd van uw kind de mate van afplatting gemeten. Er kan dan worden vastgesteld of verdere behandeling nodig is.
Als er sprake is van een milde voorkeurshouding en u kunt goed uit de voeten met de adviezen dan zal de kinderfysiotherapeut op de voortgang van uw kind blijven volgen tot ongeveer 6 maanden.
 
Helm-redressie therapie
Wij horen ouders daarnaast zichzelf vaak zorgen maken of het kindje een helmpje nodig heeft. De meningen over deze therapie zijn op dit moment verdeeld. Uit onderzoek komt naar voren dat bij gezonde baby’s met een afplatting kinderfysiotherapie effectiever is bevonden dan helmtherapie.
Op dit moment is helmtherapie alleen geïndiceerd als er bij 6 maanden oude baby nog steeds een voorkeurshouding met een zeer ernstige afplatting aanwezig is. In deze situatie maakt u uiteindelijk als ouder zelf, in overleg met de kinderarts, de afweging om wel of geen helmtherapie toe te passen bij uw kind.
Alles over vergoeding van fysiotherapie
Er verandert jaarlijks erg veel binnen de vergoedingen voor fysiotherapie. We begrijpen dat dit voor u niet altijd goed te volgen is. We nemen dan ook graag de tijd om uw persoonlijke situatie met u door te spreken en aan u uit te leggen. U kunt ons hier altijd telefonisch voor benaderen of d.m.v. een contactformulier. Voor verdere informatie omtrent vergoedingen kunt u onze algemene pagina omtrent vergoedingen bekijken.
Ben ik verzekerd?