Maak direct een afspraak
Van ma t/m do kunt u van 08.00u-20.00u telefonisch een afspraak maken. Op vrijdag van 08.00u tot 17.00u.
073 623 2222
Praktijk in de buurt
Wat kost het mij?
Ben ik wel verzekerd voor fysiotherapie of moet ik dit zelf betalen? Ook voor al uw verzekeringsvragen kunt u bij ons terecht.
Ben ik verzekerd?

Bekkenfysiotherapie


Bekkenfysiotherapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie die zich richt op het behandelen en voorkomen van klachten in het bekkengebied, de bekkenbodem, en de omliggende structuren zoals de lage rug en heupen. Deze therapie is bedoeld voor zowel mannen als vrouwen en kan helpen bij een breed scala aan klachten, waaronder: 
  • Urine-incontinentie (stress-urgency-gemengd)
  • ​Verhoogde mictiefrequentie  
  • Moeizaam kunnen plassen 
  • Fecale incontinentie 
  • Obstipatie 
  • Prolapsen (descensus uteri, rectocèle, cystocèle) 
  • Pijn in de onderbuik, t.p.v. de bekkenbodem, rond de anus of de geslachtsdelen 
  • Prostaatklachten 
  • Seksuele problematiek zoals vaginisme, dyspareunie, erectiele dysfunctie 
  • Pré- en postoperatief bij chirurgische interventies in het kleine bekken 
  • Bekkenpijn en daaraan gerelateerde lage rugklachten door bijvoorbeeld zwangerschap en/of bevalling. 

 
De bekkenbodem is een belangrijke spiergroep die ondersteuning biedt aan organen zoals de blaas, baarmoeder en darmen. Als deze spieren bijvoorbeeld te zwak of juist te gespannen zijn, kunnen diverse klachten ontstaan. Bekkenfysiotherapie richt zich op het herstellen van de balans in deze spiergroep, wat bijdraagt aan een betere controle over de functies van de blaas en darmen en leidt tot een betere fysieke en seksuele gezondheid. 
 
Een bekkenfysiotherapeut begint met een uitgebreid intakegesprek en lichamelijk onderzoek om de aard van de klachten te begrijpen. Dit onderzoek kan ook een inwendig onderzoek zijn, vaginaal of anaal. Op basis van de bevindingen wordt een individueel behandelplan opgesteld. Dit kan bestaan uit oefentherapie om de spieren te versterken of te ontspannen, manuele technieken, biofeedback, en het geven van adviezen over houding, ademhaling en leefstijl. Het doel van bekkenfysiotherapie is om de klachten te verminderen, de kwaliteit van leven te verbeteren en verdere problemen te voorkomen. 
 
De eerste afspraak duurt circa één uur, waarvoor twee zittingen in rekening worden gebracht. 

Bekkenfysiotherapie biedt een persoonlijke en wetenschappelijk onderbouwde aanpak, waarbij de patiënt centraal staat. Deze therapie is geschikt voor iedereen die te maken heeft met klachten in het bekkengebied, en kan een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel en welzijn. 
 
 
Bekkenfysiotherapie bij zwangerschap
Heeft u klachten die gerelateerd zijn aan uw zwangerschap? Hierbij kunnen onze bekkenfysiotherapeuten u helpen. Zij zorgen ervoor dat uw klachten verminderen en bewegen weer comfortabel is.

Een veelvoorkomende klacht tijdens de zwangerschap is pijn in en rond het bekken, de nek, de schouders en de (lage) rug. Door grote veranderingen in het lichaam en een veranderde hormoonspiegel kan men hier ook na de bevalling nog last van blijven houden. Vermijd lang zitten, staan, veel bukken, (trap)lopen en tillen zo veel mogelijk.
Tot 9 maanden na de bevalling spreken we van zwangerschap gerelateerde klachten.

Wat kunnen onze bekkenfysiotherapeuten voor u betekenen?
De behandeling van de bekkenfysiotherapeut bestaat uit begeleiding, advies over de juiste houding en belasting en oefentherapie. Door middel van oefeningen kan de stabiliteit van het bekken worden verbeterd en kunnen de spieren in lage rug en bekkenboden worden versterkt. Vaak merkt u na een paar behandelingen al dat uw klachten verminderd zijn.

Alles over vergoeding van fysiotherapie
Er verandert jaarlijks erg veel binnen de vergoedingen voor fysiotherapie. We begrijpen dat dit voor u niet altijd goed te volgen is. We nemen dan ook graag de tijd om uw persoonlijke situatie met u door te spreken en aan u uit te leggen. U kunt ons hier altijd telefonisch voor benaderen of d.m.v. een contactformulier. Voor verdere informatie omtrent vergoedingen kunt u onze algemene pagina omtrent vergoedingen bekijken.
Ben ik verzekerd?