Draaiduizeligheid (BPPD)

Ik heb last van draaiduizeligheid.

Positiedraaiduizeligheid is een korte draaiduizeligheid wanneer je snel van een houding verandert zoals draaien in bed, opstaan en vooroverbuigen. De aanval duurt meestal maar een minuut.


Wat is BPPD?

Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPD) is een ander naam voor positiedraaiduizeligheid. Het ontstaat nadat calciumcellen (‘gruis’) in het evenwichtsorgaan zijn losgeraakt en in één van de drie half-cirkelvormige kanalen terecht zijn gekomen. Het is een vorm van draaiduizeligheid die opkomt bij het bewegen van het hoofd en bij bewegingen ten opzichte van de zwaartekracht (zoals vooroverbuigen, omhoogkijken en omdraaien in bed). We kennen drie varianten: BPPD van het achterste, voorste en horizontale kanaal.
Het achterste kanaal komt bij 85% van de mensen voor. De behandeling kent voor elk kanaal een andere techniek.


Wat is de behandeling van positieduizeligheid( BPPD).

Uw fysiotherapeut kan u helpen het gruis te verplaatsen door middel van een specifieke beweging te maken met u hoofd.  Deze beweging heet de Epley- manoeuvre. U bent minder duizelig als dit lukt.
De techniek doet geen pijn en duurt maar kort. Meestal is er nog een tweede behandeling nodig en vindt een evaluatie plaats. De behandeling is wetenschappelijk effectief aangetoond.


Wie behandelt BPPD?

Dimitri Vugts is gespecialiseerd in het behandelen van deze vorm van duizeligheid en werkt volgens de richtlijn van de KNO artsen.
Voor meer info zie ik-heb-last-van-benigne-paroxismale-positieduizeligheid

Youtube
draaiduizeligheid bppd fysiocompany drunen
Alles over vergoeding van fysiotherapie
Er verandert jaarlijks erg veel binnen de vergoedingen voor fysiotherapie. We begrijpen dat dit voor u niet altijd goed te volgen is. We nemen dan ook graag de tijd om uw persoonlijke situatie met u door te spreken en aan u uit te leggen. U kunt ons hier altijd telefonisch voor benaderen of d.m.v. een contactformulier. Voor verdere informatie omtrent vergoedingen kunt u onze algemene pagina omtrent vergoedingen bekijken.
Ben ik verzekerd?