Adresgegevens
Burgemeester Verwielstraat 67
5062 GC Oisterwijk
013-5285598
Maak direct een afspraak
Tijdens kantooruren (08.00u-17.00u) kunt u telefonisch een afspraak maken.
073 623 2222
Praktijk in de buurt
Wat kost het mij?
Ben ik wel verzekerd voor fysiotherapie of moet ik dit zelf betalen? Ook voor al uw verzekeringsvragen kunt u bij ons terecht.
Ben ik verzekerd?

Parkinson

De ziekte van Parkinson is een ziekte van de hersenen. Wie aan de ziekte lijdt, kan uiteenlopende klachten hebben en de ziekte van Parkinson is dan ook erg complex. Voor geen enkele patiënt is het beeld van parkinsonsymptomen hetzelfde.

Voorbeelden symptomen ziekte van Parkinson:
  • Trillen (tremor) van de handen, benen, kin of tong
  • Trager worden van bewegingen (bradykinesie), moeite met starten van bewegingen (akinesie) en ontbreken van automatische bewegingen (hypokinesie)
  • Stijfheid van de spieren (rigiditeit)
  • Houdings- en evenwichtsproblemen en soms vallen bij langer bestaan van de ziekte
  • 'Bevriezen' van de benen tijdens lopen (freezing), waardoor het lijkt alsof de voeten aan de vloer blijven plakken

Naast de bovengenoemde symptomen kunnen een breed scala aan andere klachten optreden zoals trager denken, verminderde reuk, slaapstoornissen, obstipatie, stemmingsproblemen en verandering van seksuele behoeften. Bovenstaande symptomen treden alleen lang niet bij alle patiënten op. Daarnaast verschilt de ernst van de klachten en het beloop van de ziekte van patiënt tot patiënt. Dit geldt zeker voor patiënten met aandoeningen die lijken op de ziekte van Parkinson, de zogeheten atypische parkinsonismen.

Wanneer is er aanleiding voor een doorverwijzing naar een fysio- of oefentherapeut?
Er kunnen verschillende aanleidingen zijn voor doorverwijzing naar een fysiotherapeut of oefentherapeut. Enkele voorbeelden zijn: u ervaart problemen bij dagelijkse bewegingen, u heeft een verminderde conditie, u heeft nek- of schouderklachten, u bent het afgelopen jaar meerdere malen gevallen en bent hierdoor geneigd om minder te bewegen. De fysiotherapeut, oefentherapeut Cesar of oefentherapeut Mensendieck kan u bij deze problemen en klachten begeleiden en adviseren.

Kan ik doorverwezen worden naar een fysiotherapeut, oefentherapeut Cesar of oefentherapie Mensendieck?
Ja, nadat een neuroloog bij u de ziekte van Parkinson heeft geconstateerd, kunt u een doorverwijzing naar de fysiotherapeut of oefentherapeut krijgen, bijvoorbeeld van uw huisarts, de parkinsonverpleegkundige, de neuroloog of een andere medische specialist.

Wat is het verschil tussen fysiotherapie, oefentherapie Cesar en oefentherapie Mensendieck bij de ziekte van Parkinson?
In 2004 hebben de beroepsverenigingen voor fysiotherapie (KNGF) en oefentherapie Cesar-Mensendieck (VvOCM) op aanvraag van de Parkinson Vereniging gezamenlijk een richtlijn voor behandeling van de ziekte van Parkinson ontwikkeld. Van fysiotherapeuten en oefentherapeuten Cesar en Mensendieck wordt verwacht dat zij deze richtlijnen toepassen, waardoor er momenteel geen onderscheid is tussen fysiotherapie en oefentherapie Cesar of Mensendieck bij behandeling van parkinson.

Kan ik bij iedere fysiotherapeut, oefentherapeut Cesar of oefentherapeut Mensendieck terecht?
Ja, u kunt bij iedere fysiotherapeut, oefentherapeut Cesar of oefentherapeut Mensendieck terecht. Echter is het aan te bevelen dat wanneer u besluit gebruik te maken van een therapeutische behandeling, u een therapeut uitkiest die specifiek deskundig is. Deze therapeuten moeten in ieder geval bekend zijn met de KNGF richtlijn (dit geldt voor de fysiotherapeuten) of met de VvOCM richtlijn (dit geldt voor de oefentherapeuten). De therapeut moet in sommige gevallen in staat zijn om u in uw thuissituatie te behandelen. Kijk op de Zorgzoeker voor gespeciaaliseerde parkinsonzorgverleners.

Wordt fysiotherapie, oefentherapie Cesar of oefentherapie Mensendieck vergoed?
Voor informatie over de vergoeding van uw behandeling verwijzen wij u naar uw eigen ziektekostenverzekeraar.
Alles over vergoeding van fysiotherapie
Er verandert jaarlijks erg veel binnen de vergoedingen voor fysiotherapie. We begrijpen dat dit voor u niet altijd goed te volgen is. We nemen dan ook graag de tijd om uw persoonlijke situatie met u door te spreken en aan u uit te leggen. U kunt ons hier altijd telefonisch voor benaderen of d.m.v. een contactformulier. Voor verdere informatie omtrent vergoedingen kunt u onze algemene pagina omtrent vergoedingen bekijken.
Ben ik verzekerd?