Maak direct een afspraak
Van ma t/m do kunt u van 08.00u-20.00u telefonisch een afspraak maken. Op vrijdag van 08.00u tot 17.00u.
073 623 2222
Praktijk in de buurt
Wat kost het mij?
Ben ik wel verzekerd voor fysiotherapie of moet ik dit zelf betalen? Ook voor al uw verzekeringsvragen kunt u bij ons terecht.
Ben ik verzekerd?

Achterzijde geen trauma

Baker’s cyste

Inleiding
Een cyste in de knieholte wordt ook wel een Baker's cyste genoemd. Het is een zachte vaak pijn vrije cyste in de knieholte. Een cyste is vaak niet meer dan een zakje met vloeistof. Deze cyste komt vaak voor wanneer het gewricht beschadigd is door artrose, een blessure of een ontsteking van het gewricht.
 

Klachten en symptomen

De symptomen die veroorzaakt worden door een cyste zijn normaal gesproken erg mild. Er is een kloppend gevoel of de plek is gevoelig bij diepe buigingen van de knie. Er kan een licht gevoel van instabiliteit zijn. Soms wordt de pijn veroorzaakt door de onderliggende oorzaak van de cyste, zoals artrose of een mechanisch probleem in de knie. Alles wat een zwelling veroorzaakt in de knie, zorgt er voor dat de cyste groter wordt. Het is normaal voor een Baker's cyste om te variëren van grootte.
 

Oorzaken

Een cyste wordt gevormd als het gewrichtskapsel te veel vloeistof aanmaakt. Het gewrichtskapsel wordt minder sterk waardoor het kapsel uitzet. De cyste steekt vaak uit aan de achterzijde van de knie tussen twee spieren door. Als de cyste scheurt, kan het pijn en zwelling veroorzaken in de kuit. De symptomen lijken erg op een veel serieuzer probleem namelijk thrombophlebitis. Het is daarom belangrijk dat er goed onderzocht wordt wat de oorzaak is van de zwelling en pijn in de kuit.
 

Behandeling

Er zijn twee type van behandeling voor de cyste: operatief en niet operatief. Dit hangt af of de cyste is gescheurd, hoe pijnlijk de cyste is geworden of in hoeverre het de dagelijkse activiteiten verstoord. Bij volwassenen is de behandeling vaak niet operatief. Dan wordt de cyste gedraineerd. (doormiddel van een naald wordt hij leeggezogen) Na een operatie mag het been een aantal weken niet worden belast. De fysiotherapeut kan dan helpen bij het weer opbouwen van de belastbaarheid.


Slijtage

Inleiding
Artrose is een aandoening aan het kraakbeen in gewrichten. Artrose wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Artrose ontstaat doordat er gewrichtskraakbeen verslechterd. Bij artrose vermindert ook de vloeistof(synovia) in het gewricht. Hierdoor kunnen botten over elkaar schuren wat pijn en een beperkte beweeglijkheid kan veroorzaken.
 

Klachten en symptomen

Artrose wordt gekenmerkt door pijn tijdens beweging en door een stijf of stram gevoel. Opstart klachten en een krakend geluid kunnen kenmerkend zijn voor deze aandoening. Soms kan hydrops ofwel vochtophoping optreden in het gewricht, als uiting van een ontstekingsreactie. Artrose wordt gesteld aan de hand van het beeld(leeftijd, bewegingsfunctie, trauma in de voorgeschiedenis etc.). Soms wordt een röntgen gemaakt om de diagnose te bevestigen.


Oorzaken

Chronische overbelasting zoals bij fysiek zware arbeid of intensief sporten
  • Trauma in het verleden door bijvoorbeeld sportletsels
  • Hogere leeftijd.


Behandeling

Inactiviteit van het aangedane gewricht resulteert in meer stijfheid en meer pijn, bovendien kan er vermindering van kracht ontstaan. Het wordt dus aangeraden om in beweging te blijven. Bij meer stijfheid, bewegingsbeperking of spierkrachtsvermindering kan fysiotherapie nodig zijn. De fysiotherapeut kan u helpen in het begeleiden van dit proces en samen met hem/haar maakt u een plan om uw beperkingen in de dagelijkse activiteiten te verminderen.


Peesontsteking

Inleiding
Peesontsteking, tendinitis of tendinose is een aandoening waarbij er sprake is van veelal langdurige overbelasting op een pees, waardoor deze geïrriteerd raakt.
 

Klachten en symptomen

Het wordt gekarakteriseerd door pijn op de aanhechtingsplek van een pees aan het bot. Typisch is pijn bij aanspanning van de spier van de betreffende pees. De ernst kan veelal bepaald worden door de aangegeven klachten tijdens het dagelijks functioneren.


Oorzaak

Elke spier heeft aan beide zijden een pees, waarmee de spier aanhecht op de botten. Peesweefsel is erg sterk en trekvast. Een groot nadeel van pezen is echter dat ze erg slecht doorbloed zijn. Daardoor zijn pezen gevoelig voor overbelasting en is het herstel bij overbelasting vaak trager dan bij bijvoorbeeld spieren. De meest voorkomende oorzaak van een peesontsteking is overbelasting door het maken van repeterende bewegingen, zware voortdurende belasting, trillingen.


Behandeling

Er zijn verschillende mogelijkheden tot behandeling, welke als doel hebben het verminderen van de pijn en het herstellen van de functie. Mogelijkheden zijn relatieve rust, pijnstilling, spalken/tape en oefentherapie. Uiteraard is het erg belangrijk om samen met uw fysiotherapeut te achterhalen of er specifieke zaken in uw houding, beweging of belasting zijn die tot overbelasting hebben geleid. Door goed te onderzoeken welke oorzaken hebben meegespeeld bij het ontstaan van de klachten, kan herhaling van klachten voorkomen worden. Indien nodig zal uw fysiotherapeut u hierin adviseren.
Alles over vergoeding van fysiotherapie
Er verandert jaarlijks erg veel binnen de vergoedingen voor fysiotherapie. We begrijpen dat dit voor u niet altijd goed te volgen is. We nemen dan ook graag de tijd om uw persoonlijke situatie met u door te spreken en aan u uit te leggen. U kunt ons hier altijd telefonisch voor benaderen of d.m.v. een contactformulier. Voor verdere informatie omtrent vergoedingen kunt u onze algemene pagina omtrent vergoedingen bekijken.
Ben ik verzekerd?