Maak direct een afspraak
Van ma t/m do kunt u van 08.00u-20.00u telefonisch een afspraak maken. Op vrijdag van 08.00u tot 17.00u.
073 623 2222
Praktijk in de buurt
Wat kost het mij?
Ben ik wel verzekerd voor fysiotherapie of moet ik dit zelf betalen? Ook voor al uw verzekeringsvragen kunt u bij ons terecht.
Ben ik verzekerd?

Voorzijde geen trauma

Slijtage

Inleiding
Artrose is een aandoening aan het kraakbeen in gewrichten. Artrose wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Artrose ontstaat doordat er gewrichtskraakbeen verslechterd. Bij artrose vermindert ook de vloeistof(synovia) in het gewricht. Hierdoor kunnen botten over elkaar schuren wat pijn en een beperkte beweeglijkheid kan veroorzaken.

Klachten en symptomen
Artrose wordt gekenmerkt door pijn tijdens beweging en door een stijf of stram gevoel. Opstart klachten en een krakend geluid kunnen kenmerkend zijn voor deze aandoening. Soms kan hydrops ofwel vochtophoping optreden in het gewricht, als uiting van een ontstekingsreactie. Artrose wordt gesteld aan de hand van het beeld(leeftijd, bewegingsfunctie, trauma in de voorgeschiedenis etc.). Soms wordt een röntgen gemaakt om de diagnose te bevestigen.

Oorzaken 
- Chronische overbelasting zoals bij fysiek zware arbeid of intensief sporten 
- Trauma in het verleden door bijvoorbeeld sportletsels
- Hogere leeftijd

Behandeling
Inactiviteit van het aangedane gewricht resulteert in meer stijfheid en meer pijn, bovendien kan er vermindering van kracht ontstaan. Het wordt dus aangeraden om in beweging te blijven. Bij meer stijfheid, bewegingsbeperking of spierkrachtsvermindering kan fysiotherapie nodig zijn. De fysiotherapeut kan u helpen in het begeleiden van dit proces en samen met hem/haar maakt u een plan om uw beperkingen in de dagelijkse activiteiten te verminderen.
 

Meniscus


Inleiding
In het kniegewricht, tussen het femur (bovenbeen) en de tibia (scheenbeen) bevinden zich de mensci ( een schijfje van kraakbeen). De knie heeft een mediale meniscus (binnenzijde) en een laterale meniscus (buitenzijde). De mensci zorgen voor dat de gewrichtsvlakken goed op elkaar aansluiten. Daarnaast zorgen ze voor stabiliteit, schokdemping en verdeling van de krachten die op het gewricht in werken.

Klachten en symptomen
Wanneer een meniscus beschadigt raakt geeft dat pijnklachten. De pijnklachten zijn vaak goed lokaal aan te wijzen bij de gewrichtsspleet. Daarnaast is er vaak spraken van slotklachten, klikkend gevoel in de knie en het niet volledig kunnen buigen en/of strekken van de knie.

Oorzaken
Over het algemeen zijn er twee oorzaken te onderscheiden. Ten eerste het meniscusletsel als gevolg van ouderdom, en ten tweede het meniscusletsel als gevolg van een (sport)ongeval. Met het ouder worden neemt de elasticiteit van de meniscus af en wordt deze harder en brozer. Het gevolg kan zijn dat er onder belasting kleine barstjes in de meniscus komen en er uiteindelijk een scheur ontstaat. Een meniscusletsel als gevolg van een sportongeval wordt veroorzaakt door een beweging waarbij het onderbeen stil blijft staan, de knie over het algemeen gebogen is, en waarbij dan de rest van het lichaam draait.

Behandeling
Niet in alle gevallen is operatief ingrijpen noodzakelijk. Afhankelijk van de ernst van het letsel kan conservatieve behandeling voldoende zijn. Hierbij wordt er middels fysiotherapie het actief stabiliseren van de het gewricht verbeterd waardoor de druk in de knie zal verminderen. Als er wel wordt gekozen voor operatief ingrijpen dan is er preoperatieve therapie sterk aan te bevelen, die ook gericht is op het verbeteren van spierfuncties om zo de revalidatie na de operatie te bespoedigen.

Peesontsteking


Inleiding
Peesontsteking, tendinitis of tendinose is een aandoening waarbij er sprake is van veelal langdurige overbelasting op een pees, waardoor deze geïrriteerd raakt.

Klachten en symptomen
Het wordt gekarakteriseerd door pijn op de aanhechtingsplek van een pees aan het bot. Typisch is pijn bij aanspanning van de spier van de betreffende pees. De ernst kan veelal bepaald worden door de aangegeven klachten tijdens het dagelijks functioneren.

Oorzaak
Elke spier heeft aan beide zijden een pees, waarmee de spier aanhecht op de botten. Peesweefsel is erg sterk en trekvast. Een groot nadeel van pezen is echter dat ze erg slecht doorbloed zijn. Daardoor zijn pezen gevoelig voor overbelasting en is het herstel bij overbelasting vaak trager dan bij bijvoorbeeld spieren. De meest voorkomende oorzaak van een peesontsteking is overbelasting door het maken van repeterende bewegingen, zware voortdurende belasting, trillingen.

Behandeling
Er zijn verschillende mogelijkheden tot behandeling, welke als doel hebben het verminderen van de pijn en het herstellen van de functie. Mogelijkheden zijn relatieve rust, pijnstilling, spalken/tape en oefentherapie. Uiteraard is het erg belangrijk om samen met uw fysiotherapeut te achterhalen of er specifieke zaken in uw houding, beweging of belasting zijn die tot overbelasting hebben geleid. Door goed te onderzoeken welke oorzaken hebben meegespeeld bij het ontstaan van de klachten, kan herhaling van klachten voorkomen worden. Indien nodig zal uw fysiotherapeut u hierin adviseren.
 


Chronische Patella Tendinopathie


Inleiding
Een patellatendinopathie (ook wel jumpersknee of patellatendinitis) is een aandoening van de aanhechtingen van de patellapees (knieschijfpees) door overbelasting van deze pees. Het is een veel voorkomende sportblessure

Klachten en symptomen
De klacht bestaat uit aanhoudende pijn op het onderste puntje van de knieschijf. Vaak is er daarbij ook sprake van een verhoogde spanning in de m.quadriceps (de dijbeenspier aan de voorzijde). Bij sportspecifieke belasting zal de pijn toenemen. Waarna ook dagelijkse activiteiten zoals het traplopen, fietsen, hurken de klachten zullen provoceren.

Oorzaken
Door het veelvuldig gebruiken van het strekapparaat van de knie (de m.quadriceps) ontstaat irritatie en beschadiging van de vezels van de knieschijfpees.

Behandeling
Onderzoek wijst uit de excentrische (in verlengde positie) oefentherapie als behandeling voor een patellatendiopathie (sport)functie verbetert en de pijn verminderd. Hier voor kunt u terecht bij de fysiotherapeut. Naast de oefentherapie zal hij/zij advies geven in belasten en de belasting weer gedegen opbouwen.
Alles over vergoeding van fysiotherapie
Er verandert jaarlijks erg veel binnen de vergoedingen voor fysiotherapie. We begrijpen dat dit voor u niet altijd goed te volgen is. We nemen dan ook graag de tijd om uw persoonlijke situatie met u door te spreken en aan u uit te leggen. U kunt ons hier altijd telefonisch voor benaderen of d.m.v. een contactformulier. Voor verdere informatie omtrent vergoedingen kunt u onze algemene pagina omtrent vergoedingen bekijken.
Ben ik verzekerd?