Maak direct een afspraak
Van ma t/m do kunt u van 08.00u-20.00u telefonisch een afspraak maken. Op vrijdag van 08.00u tot 17.00u.
073 623 2222
Praktijk in de buurt
Wat kost het mij?
Ben ik wel verzekerd voor fysiotherapie of moet ik dit zelf betalen? Ook voor al uw verzekeringsvragen kunt u bij ons terecht.
Ben ik verzekerd?

Trauma

Sleutelbeen/AC - Inleiding

Bij een luxatie ( uit de kom schieten) van het gewricht AcromioClavicularis(AC) is er een verplaatsing opgetreden tussen het sleutelbeen (clavicula) ten opzichte van het schouderdak (acromion) van het schouderblad (scapula). In de normale situatie bevindt zich tussen beide botstukken een band oftewel een ligament waardoor de structuur op zijn plek gehouden wordt. Bij deze luxatie treedt er een scheuring of oprekking van deze banden plaats. Klachten en symptomen: Door de luxatie kan er een standsverandering van het gewricht ontstaan wat u beperkingen oplevert in het dagelijks leven. Er zijn verschillende gradaties met betrekking tot de luxaties (Tossy 1-4). Hoe zwaarder het letsel des te groter is de kans op beperkingen. Als u een luxatie heeft van het sleutelbeen ontstaat er vaak een bult van het omhoog gekomen sleutelbeen op de top van uw schouder.

Oorzaken
Trauma, val of botsing met of op de schouder.

Behandeling
Afhankelijk van het type luxatie wordt er rust en relatieve immobilisatie van het gewricht voorgeschreven. Dit kan plaatsvinden door middel van een mitella. In sommige gevallen moet er een chirurgische correctie uitgevoerd. Fysiotherapeutische behandeling kan noodzakelijk zijn wanneer er beperkingen in het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten blijven bestaan. Verder kan uw fysiotherapeut u adviseren en informeren over het herstel en samen met u tot een behandelplan komen.


Slijmbeurs - Inleiding

Slijmbeursontsteking of bursitis is een ontsteking/irritatie van de slijmbeurs. Een slijmbeurs of bursa is een met vocht gevuld 'kussentje/vlies' tussen een pees en het onderliggende bot bij een gewricht, dicht bij de aanhechting van de pees op het bot. De slijmbeurs zorgt voor het nagenoeg wrijvingloos kunnen bewegen van het gewricht zonder dat de pees over het bot schuurt. Slijmbeurzen bevinden zich onder andere op de hiel, elleboog, schouder en heup.


Klachten en symptomen
Bursitis kenmerkt zich door roodheid, warmte, zwelling en pijn waar de ontstekingsreactie van de slijmbeurs aanwezig is. Als gevolg van de acute periode waarin u minder kunt bewegen kan er een bewegingsbeperking in de schouder ontstaan waardoor activiteiten minder goed verlopen. Met name reiken en tillen kunnen u als gevolg van de klachten belemmeren in uw dagelijkse activiteiten. Een acute slijmbeurs ontsteking kenmerkt zich vaak door een forse pijn die enkele dagen kan aanhouden en die ook in rust aanwezig is.


Oorzaken
Een slijmbeursontsteking kan ook het gevolg zijn van trauma of structurele overbelasting. Een bursitis kan enige dagen tot weken/maanden aanhouden.

Behandeling
Een niet-infectueuze bursitis geneest doorgaans uit zichzelf als de nodige rust in acht wordt genomen. In ernstiger gevallen zijn pijnstillers en ontstekingsremmers als NSAID’s noodzakelijk. Een bewegingsfunctiestoornis in de schouder kan deze klachten in stand houden.

Fysiotherapeutische behandeling kan noodzakelijk zijn wanneer er beperkingen in het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten(tillen, reiken, liggen op de schouder) blijven bestaan en de bewegingsfunctie van de schouder beperkt blijft. Verder kan uw fysiotherapeut u adviseren en informeren over het herstel en samen met u tot een behandelplan komen.


Schouder uit de kom - Inleiding

Een schouderluxatie is een ontwrichting van het schoudercomplex. Bij luxatie ligt de kop niet meer in de kom. Er bestaan twee vormen van deze luxatie; één waarbij de kop naar voren verplaatst is (meest frequent 95%), en één (zeldzamere vorm) waarbij de kop naar achteren verplaatst is.

Klachten en symptomen
De onderarm wordt meestal ondersteund door de andere hand en er is veel pijn. Verder valt het op dat de schouder aan de buitenzijde is afgeplat en dat er aan de voorzijde een zwelling aanwezig is. Om zekerheid te verwerven is röntgenonderzoek nodig. Daarnaast kan men met de röntgen eventuele verdere beschadigingen waarnemen van de kom en een fractuur van de bovenarm. Het is verder belangrijk de functies van vaat- en zenuwstructuren te laten controleren door een arts. Oorzaken De oorzaak is meestal te vinden in een val op de elleboog of op een uitgestoken hand.

Behandeling
Het is belangrijk het gewricht te reponeren (terug te zetten). Dit om verdere oprekking te voorkomen of te verhinderen dat zenuw- en vaatstructuren beschadigd raken. Dit gebeurd door een arts of specialist.

Na succesvolle repositie vermindert de pijn meteen en kan men de schouder en arm weer bewegen. De arm wordt nadien gedurende 3 à 6 weken geïmmobiliseerd. De immobilisatie laat het gewricht tot rust komen zodat de beschadigde structuren zich kunnen herstellen. Als gevolg van de complicaties kan het nodig zijn dat u fysiotherapie nodig heeft. Fysiotherapeutische behandeling kan noodzakelijk zijn wanneer er beperkingen in het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten blijven bestaan en de bewegingsfunctie van de schouder beperkt blijft. Verder kan uw fysiotherapeut u adviseren en informeren over het herstel en samen met u tot een behandelplan komen.


Instabiliteit - Inleiding

Het kapsel en de spieren rondom de schouder (de rotator cuff) zorgen ervoor dat de schouder stabiel blijft en de schouderkop in de gewrichtskom blijft. Als het kapsel uitgerekt wordt of als de spieren niet meer goed werken, kan de schouder instabiel worden en kan er schade aan omliggende weefsels of structuren ontstaan.

Klachten en symptomen
- Pijn rondom de schouder en soms ook in de bovenarm.
- Krachtsvermindering in de arm.
- Minder goed kunnen bewegen van de arm.
- Een krakend geluid (crepitaties) wanneer men de schouder beweegt.
- Een schouderkop die makkelijker uit de kom schiet of het gevoel geeft uit de kom te schieten.

Oorzaken
Instabiliteit kan bestaan uit meerdere oorzaken. Zo kan een val zorgen voor instabiliteit in het schoudergewricht. Ook kan het zijn dat je heel soepel bent in je gewrichten of dat de coördinatie van de schouderspieren niet goed is.

Behandeling
Bij instabiliteit van de schouder, dienen de spieren versterkt te worden en moet de coordinatie geoptimaliseerd worden. Hiervoor wordt men meestal doorverwezen naar een fysiotherapeut die begeleiding geeft bij het trainen van de spieren rondom de schouder en het verbeteren van de spierconditie.

Bij ernstige instabiliteit moet de schouder door middel van een operatie worden hersteld. Na het terugzetten van de schouder kan bewegen soms moeilijk of pijnlijk blijven. Fysiotherapie kan dan helpen om de klachten te verminderen en om de kracht en coördinatie van de spieren weer te verbeteren. Samen met u kan hij/zij tot een persoonlijk behandelplan komen.


Spierscheuring - Inleiding

De rotator cuff bestaat uit spieren waarvan de pezen als een manchet rondom de schouderkop liggen. Deze spieren zijn belangrijk voor bewegingen maar ook voor de stabilisatie van de schouderkop in de schouderkom.

Klachten en symptomen
De klachten passend bij een scheur in deze pezen lijken sterk op impingementklachten(zie inklemming) doordat er een verstoring van het bewegingspatroon optreedt. De klachten bestaan uit pijn die u 's nachts uit de slaap kan houden en die verergert bij bewegen van de arm. Draaien van de arm in zijwaarts geheven stand geeft pijn. Vaak is er uitstraling naar de nek, de bovenarm of de hand en zijn er mogelijk tintelingen in de hand aanwezig. Werkzaamheden boven de schouder kunnen de klachten verergeren. De pijn wordt met name ervaren in de bovenarm. Bij een grote scheur is er tevens krachtverlies.

Oorzaken
Een acute scheur in de pezen kan ontstaan door een trauma zoals een val. Peesweefsel wordt zwakker naarmate men ouder wordt en hierdoor verhoogt dit de kans op scheuring.

Behandeling
Acute scheuren (bijvoorbeeld door een val) worden het liefst snel operatief hersteld afhankelijk van leeftijd en kwaliteit van het weefsel. Kleinere chronische scheuren behoeven geen acute behandeling. Hoe slechter de conditie van het spierweefsel is des te matiger het herstel. Doormiddel van een fysiotherapeutische behandeling optimaliseert u de kracht en coördinatie van het spierweefsel van de schouder. Bespreek met uw therapeut wat de problemen zijn die u tegenkomt in het dagelijks functioneren en maak samen een plan om te kijken wat er aan te doen is.
Alles over vergoeding van fysiotherapie
Er verandert jaarlijks erg veel binnen de vergoedingen voor fysiotherapie. We begrijpen dat dit voor u niet altijd goed te volgen is. We nemen dan ook graag de tijd om uw persoonlijke situatie met u door te spreken en aan u uit te leggen. U kunt ons hier altijd telefonisch voor benaderen of d.m.v. een contactformulier. Voor verdere informatie omtrent vergoedingen kunt u onze algemene pagina omtrent vergoedingen bekijken.
Ben ik verzekerd?