Navigatie
- Hoofd
- Nek
- Schouder
- Bovenarm
- Elleboog
- Onderarm
- Pols
- Hand
- Borst of bovenrug
- Buik of onderrug
- Heup
- Bovenbeen
- Knie
- Onderbeen
- Enkel
- Voet
Maak direct een afspraak
Van ma t/m do kunt u van 08.00u-20.00u telefonisch een afspraak maken. Op vrijdag van 08.00u tot 17.00u.
073 623 2222
Praktijk in de buurt
Wat kost het mij?
Ben ik wel verzekerd voor fysiotherapie of moet ik dit zelf betalen? Ook voor al uw verzekeringsvragen kunt u bij ons terecht.
Ben ik verzekerd?
Inspanning gerelateerd
Longklachten
Inleiding
COPD is een afkorting van Chronic Obstructive Pulmonary Disease, dit betekent chronisch blokkerende longziekte. Het is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Vroeger werden termen als cara en astma gebruikt.
Oorzaak
Bij chronische bronchitis zijn de oorzaken vaak ontstekingsprocessen in de kleine luchtwegen. Er ontstaat overtollige slijm in de longen. Hierdoor ontstaat een gedeeltelijke obstructie van de luchtwegen. Bij een emfyseem is de wand van de longblaasjes beschadigd. Deze verliezen echter hun stevigheid hierdoor. Uiteindelijke ontstaat er een structureel blijvende schade ontstaat. De belangrijkste risicofactor voor COPD is het roken van tabak
Klachten en symptomen
In de beginfase van COPD is er vooral sprake van een toename van slijmvorming en hoesten. Wanneer de ziekte voortschrijdt, raakt de structuur van de longen beschadigd en neemt de inhoud van de longen af. Bij ernstig COPD kan hierdoor, en door een afname van de kracht van ademspieren, de longfunctie met meer dan de helft verminderen. Een belangrijke klacht daarbij is kortademigheid: in eerste instantie alleen bij inspanning en in een ernstiger stadium continu.
Symptomen
Bij COPD heeft men vooral last van chronische benauwdheid/kortademigheid, hoesten en overmatige slijmproductie. Soms wordt men zo benauwd, dat de dagelijkse bezigheden als aankleden en een stukje lopen bijna onmogelijk worden. De ziekte kan daardoor ernstig invaliderend zijn.
Behandeling
COPD kan niet genezen worden. De behandeling richt zich dus op het verminderen van de klachten.
Medicatie wordt hiervoor uitgeschreven zoals slijmoplossers, luchtwegverwijders, antibiotica en corticosteroïden. Voor rokers is het belangrijk om te stoppen. Bewegingstherapie en ademspiertraining zijn belangrijk voor behouden of verbeteren van de conditie. Voedingstherapie, in combinatie met bewegingstherapie, helpt vaak de neerwaartse spiraal van energietekort en ondervoeding te doorbreken. Uw fysiotherapeut kan u helpen uw conditie op peil te brengen door inspanningstraining en spieroefeningen te geven. Heeft u problemen met slijm opgeven, dan kan de fysiotherapeut u helpen met het aanleren van een effectieve manier van slijm losmaken en huffen en/of hoesten. Ademoefeningen kunnen helpen de kortademigheid te verminderen.
Hartklachten
Inleiding
Hart- en vaatziekten is de verzamelnaam voor aandoeningen die het hart en vaatstelsel aangaan, zoals hartinfarcten, beroertes, TIA en vaatlijden van de grote vaten (zoals etalagebenen). De ziekten kunnen met geneesmiddelen, onder andere bloedverdunners en cholesterolverlagers, of met een interventie zoals bypasschirurgie of een dotterbehandeling worden behandeld. In sommige gevallen is een afwachtend dan wel ondersteunend beleid mogelijk. Adviezen over levenswijze zijn een belangrijk onderdeel van de behandeling, zoals voedingsadviezen en hulp bij stoppen met roken.
Oorzaak
Een hartaanval is het afsterven van een deel van de hartspier door onderbreking van de bloedtoevoer ervan door de kransslagaderen. Een hartinfarct kan leiden tot hartfalen, sterfte of levensbedreigende ritmestoornissen. Een hartaanval ontstaat vaak doordat zich op de plaats van een aderverkalking bij het hart een bloedpropje vormt waardoor de toevoer van bloed nu opeens helemaal wordt afgesneden. De patiënt voelt in typische gevallen een zware, drukkende pijn midden achter het borstbeen, soms uitstralend naar de kaken of de schouders en armen, vooral de linker schouder. Dit gaat vaak gepaard met zweten en bleekheid, en met misselijkheid en braken.
Klachten en symptomen
Men voelt in typische gevallen een zware, drukkende pijn midden achter het borstbeen, soms uitstralend naar de kaken of de schouders en armen, vooral de linker schouder. Dit gaat vaak gepaard met zweten, bleekheid en misselijkheid.
Behandeling
Door middel van een dotterprocedure kan de afsluiting van het kransvat worden opgeheven. Hoe sneller de afsluiting van het kransvat wordt opgeheven, des te minder schade er over blijft. Een andere optie is het geven van medicatie die de stolsels kunnen "oplossen"; dit wordt trombolyse genoemd.
Bewegen is dé manier om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen. Zonder beweging treden klachten juist eerder op en nemen uw mogelijkheden steeds verder af. Speciaal voor mensen die in het verleden een hartinfarct hebben gehad, een bypassoperatie, dotteringreep, PCI of hartklepoperatie ondergingen is er een training. Tijdens het programma werkt u samen met uw fysiotherapeut om gezond en verantwoord te leren bewegen.
Alles over vergoeding van fysiotherapie
Er verandert jaarlijks erg veel binnen de vergoedingen voor fysiotherapie. We begrijpen dat dit voor u niet altijd goed te volgen is. We nemen dan ook graag de tijd om uw persoonlijke situatie met u door te spreken en aan u uit te leggen. U kunt ons hier altijd telefonisch voor benaderen of d.m.v. een contactformulier. Voor verdere informatie omtrent vergoedingen kunt u onze algemene pagina omtrent vergoedingen bekijken.
Ben ik verzekerd?