Maak direct een afspraak
Van ma t/m do kunt u van 08.00u-20.00u telefonisch een afspraak maken. Op vrijdag van 08.00u tot 17.00u.
073 623 2222
Praktijk in de buurt
Wat kost het mij?
Ben ik wel verzekerd voor fysiotherapie of moet ik dit zelf betalen? Ook voor al uw verzekeringsvragen kunt u bij ons terecht.
Ben ik verzekerd?

Achterzijde

Uitstraling vanuit de rug

Inleiding
Uitstraling of ook wel gerefereerde pijn is het verschijnsel waarbij pijn wordt gevoeld op een andere plaats dan waar de weefselbeschadiging plaatsvindt.
 

Klachten en symptomen

Klachten en symptomen kunnen lijken op klachten uit de heupregio maar de oorsprong kan in de structuren van de lage rug liggen.
 

Oorzaak

Uitstraling of ook wel gerefereerde pijn is het verschijnsel waarbij pijn wordt gevoeld op een andere plaats dan waar de weefselbeschadiging plaatsvindt. Een voorbeeld hiervan is pijn bij een hartaanval waarbij de pijn in de linkerarm gevoeld kan worden. Uitstralende pijn wordt waarschijnlijk veroorzaakt door connecties van het ruggenmerg waarbij pijnreceptoren (zenuwuiteinden) van verschillende pijnreceptoren samenkomen. Hierdoor kan het signaal van het ruggenmerg in de hersenen "geïnterpreteerd" worden als komend van een ander gebied. Ook bij prikkeling van delen van het bewegingsapparaat (spieren, kapsels, banden) kan uitstraling ontstaan.
 

Behandeling

Uitstraling kan ook tot diagnostische verwarring leiden. Daarom is het belangrijk dat uw fysiotherapeut een gedegen onderzoek uitvoert en aan de hand hiervan samen met u een behandelplan opstelt.
 

Achillespees


Inleiding
Achillespeesklachten komen veelvuldig voor. In de meeste gevallen is het een vorm van tendinopathie, een aandoening van de (achilles)pees welke een ontsteking, irritatie of beschadiging van de pees is. Een tendinopathie is in de meeste gevallen een vorm van overbelasting.
 

Klachten en symptomen

De klachten aan uw pees zijn langzaam ontstaan en steeds erger geworden. De pijn bevindt zich ongeveer 5 tot 7 centimeter boven het hielbeen en zijn precies aan te wijzen. Naast pijn kan er ook sprake zijn van een stijf gevoel in de ochtend en na een tijd rust. Tevens kan een lichte zwelling van de achillespees waarneembaar zijn.
 

Oorzaken

Het is niet zo dat slechts één factor de oorzaak is van de achillespeesklachten, meestal is het een combinatie van verschillende factoren. Factoren die een rol kunnen spelen zijn afnemende doorbloeding van de pees, verminderde spierkracht en lenigheid van de kuitspieren, voetstandsafwijkingen, beenlengteverschil en bekkenscheefstand. Andere factoren die een rol kunnen spelen zijn: verandering van trainingsintensiteit, slechte looptechniek, wisselen van ondergrond, slecht schoeisel.
 

Behandeling

De behandeling van achillespeesproblemen kan bestaan uit fysiotherapie, ontstekingsremmers, zooltjes en eventuele aanpassing van het sportniveau. . De fysiotherapeut kan u helpen in het begeleiden van dit proces en samen met hem/haar maakt u een plan om uw activiteiten te hervatten.
Alles over vergoeding van fysiotherapie
Er verandert jaarlijks erg veel binnen de vergoedingen voor fysiotherapie. We begrijpen dat dit voor u niet altijd goed te volgen is. We nemen dan ook graag de tijd om uw persoonlijke situatie met u door te spreken en aan u uit te leggen. U kunt ons hier altijd telefonisch voor benaderen of d.m.v. een contactformulier. Voor verdere informatie omtrent vergoedingen kunt u onze algemene pagina omtrent vergoedingen bekijken.
Ben ik verzekerd?