Adresgegevens
Burgemeester Verwielstraat 67
5062 GC Oisterwijk
013-5285598
Maak direct een afspraak
Van ma t/m do kunt u van 08.00u-20.00u telefonisch een afspraak maken. Op vrijdag van 08.00u tot 17.00u.
073 623 2222
Praktijk in de buurt
Wat kost het mij?
Ben ik wel verzekerd voor fysiotherapie of moet ik dit zelf betalen? Ook voor al uw verzekeringsvragen kunt u bij ons terecht.
Ben ik verzekerd?

MS en de rol van de fysiotherapeut

Regelmatig bewegen is goed voor de lichamelijke én geestelijke gezondheid. Het kan het verloop van MS niet tegenhouden, maar soms wel de functionele gevolgen van de ziekte beperken. Fysiotherapie streeft naar het optimaliseren van de functies van het houdings- en bewegingsapparaat, zodat de cliënt zolang mogelijk zelfstandig kan functioneren.
 
De fysiotherapeut kan helpen als bewegen lastig wordt, maar heeft ook een rol bij het optimaliseren van het dagelijks bewegen. Voor MS-patiënten die (tijdelijk) aan een rolstoel gebonden zijn, biedt de fysiotherapeut specifieke behandelingen.
 
Aandachtsgebieden
  • Stijfheid en spasticiteit
  • Vermoeidheid beïnvloeden
  • Spieren en gewrichten beweeglijk houden en daarmee mobiliteit onderhouden
  • Balans optimaliseren
  • Conditie opbouwen of onderhouden
  • Spierkracht opbouwen en onderhouden
  • Zelfstandigheid in het dagelijks leven bevorderen
  • Een goede ademhaling houden of verbeteren
  • Adviezen over hulpmiddelen, bijvoorbeeld voor het lopen
  • Instrueren van mantelzorger en professionele verzorger
 
De fysiotherapeut speelt in op de situatie van de cliënt. In tijden van stabiliteit van de ziekte kan een laag frequent contact voldoende zijn. Op momenten dat het slechter gaat, kan het zinvol zijn om de therapie te intensiveren. Tijdens de behandeling houdt de fysiotherapeut altijd rekening met de specifieke belastbaarheid van de cliënt.
 
Behandeling
De behandeling bestaat meestal uit voorlichting en oefentherapie. De therapie is gericht op de functionele problemen, daar waar verbetering valt te verwachten. Als het effect laag ingeschat wordt, zal de therapie zich richten op het onderhouden van de functies en eventueel aanleren en ontwikkelen van nieuwe bewegingsstrategieën(compenseren). Bijvoorbeeld door het aanleren van andere manier van bewegen, maar ook door gebruik te maken van (loop)hulpmiddelen.
 
Werkveld
Meestal vindt de behandeling plaats op de praktijk van de fysiotherapeut, maar in sommige gevallen behandelt de fysiotherapeut ook aan huis.
Alles over vergoeding van fysiotherapie
Er verandert jaarlijks erg veel binnen de vergoedingen voor fysiotherapie. We begrijpen dat dit voor u niet altijd goed te volgen is. We nemen dan ook graag de tijd om uw persoonlijke situatie met u door te spreken en aan u uit te leggen. U kunt ons hier altijd telefonisch voor benaderen of d.m.v. een contactformulier. Voor verdere informatie omtrent vergoedingen kunt u onze algemene pagina omtrent vergoedingen bekijken.
Ben ik verzekerd?