Adresgegevens
Torenstraat 18
5151 JL Drunen
0416-373171
Maak direct een afspraak
Van ma t/m do kunt u van 08.00u-20.00u telefonisch een afspraak maken. Op vrijdag van 08.00u tot 17.00u.
073 623 2222
Praktijk in de buurt
Wat kost het mij?
Ben ik wel verzekerd voor fysiotherapie of moet ik dit zelf betalen? Ook voor al uw verzekeringsvragen kunt u bij ons terecht.
Ben ik verzekerd?

Methode van Dixhoorn in het kort

Adem- en ontspanningstherapie (AOT) volgens de Methode van Dixhoorn is een makkelijk toegankelijke en wetenschappelijk goed onderbouwde methode om bewust te worden van spanning in uw lichaam, zowel geestelijk als lichaam.
Als we gedurende een langere tijd meer van onszelf vragen dan eigenlijk mogelijk is, blijven we vaak op een hoger niveau van spanning functioneren. Er is dan sprake van “overspanning”. Dit kan leiden tot allerlei klachten, zonder dat we de oorzaak herkennen.
De therapie biedt inzicht of de klachten veroorzaakt worden door spanning of een andere oorzaak kennen.
 

Werkwijze

De behandeling start met een intake, waarna een proefbehandeling van 4 sessies van 1 uur start. De therapeut zoekt samen met de cliënt naar een instructie , die leidt tot ontspanning. De instructies zijn eenvoudig, kunnen in diverse uitgangshoudingen uitgevoerd worden en kunnen gemakkelijk in het dagelijks leven ingepast worden. De handgrepen (manuele technieken), die gebruikt worden leiden tot bewustwording van adem-, houding en spanning in het lichaam.
Na de proefbehandeling vindt er een evaluatie plaats of klachten voldoende afgenomen zijn of voortzetten van de behandeling zinvol is. De behandeling kan ook onderliggende psychische problematiek duidelijk maken waardoor doorverwijzing zinvol is of de klachten zijn niet spannings-gebonden, de behandeling wordt in dat geval gestopt.
De therapeut maakt bij de evaluatie gebruik van diverse vragenlijsten.

Indicaties
 • Spanningsklachten
  Hyperventilatie, gespannenheid, slaap- en concentratieproblemen, vermoeidheid, hoofdpijn, burn-out.
 • Psychische klachtenangst
  Angst, depressie, paniekaanvallen, fobieën, traumaverwerking.
 • Functionele problemen
  Houdings- en ademproblemen, nek- en rugklachten, chronische pijn, whiplash, RSI(CANS).
 • Medische problemen
  Hart- en longproblemen, neurologische problemen, kanker, andere chronische aandoeningen.
 

Therapeut

Machteld Jongmans is in 1984 afgestudeerd aan de opleiding voor fysiotherapie in Nijmegen. Gedurende 18 jaar is zij werkzaam geweest in het Universitair Longcentrum Dekkerswald, waar zij zich specialiseerde in het werken met longpatiënten. Hier ontstond de interesse  voor de ademhaling en de invloed van ontspannen op het functioneren van deze patiëntencategorie. Van 1999 tot 2002 volgde zij daarom met de opleiding tot adem- en ontspanningstherapie bij Jan van Dixhoorn. Vanaf 2007 is zij werkzaam in een fysiotherapie praktijk in Drunen, waar zij als fysiotherapeut en AOT therapeut werkt.
Machteld is geregistreerd lid van de Vereniging van Dixhoorn (VDV) lidnr.2011/155
Alles over vergoeding van fysiotherapie
Er verandert jaarlijks erg veel binnen de vergoedingen voor fysiotherapie. We begrijpen dat dit voor u niet altijd goed te volgen is. We nemen dan ook graag de tijd om uw persoonlijke situatie met u door te spreken en aan u uit te leggen. U kunt ons hier altijd telefonisch voor benaderen of d.m.v. een contactformulier. Voor verdere informatie omtrent vergoedingen kunt u onze algemene pagina omtrent vergoedingen bekijken.
Ben ik verzekerd?