Maak direct een afspraak
Van ma t/m do kunt u van 08.00u-20.00u telefonisch een afspraak maken. Op vrijdag van 08.00u tot 17.00u.
073 623 2222
Praktijk in de buurt
Wat kost het mij?
Ben ik wel verzekerd voor fysiotherapie of moet ik dit zelf betalen? Ook voor al uw verzekeringsvragen kunt u bij ons terecht.
Ben ik verzekerd?

Fysiotherapie & MS



Fysiotherapie & MS


Bewegen met MS
Dagelijkse beweging is belangrijk voor een goede gezondheid. Dat geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met MS. Als u regelmatig beweegt, gaat uw lichamelijke én geestelijke gezondheid er op vooruit. Beweging kan het verloop van MS niet tegenhouden, maar kan soms wel de gevolgen van MS beperken. Mensen die regelmatig bewegen, voelen zich over het algemeen beter dan mensen die dat niet doen.

Door de behandeling zult u zich fitter en gezonder voelen en ook het verlies van de spierfuncties gaat minder snel achteruit. De behandeling bestaat meestal uit voorlichting en oefentherapie.

Multidisciplinaire aanpak
Er is altijd sprake van een multidisciplinaire aanpak bij de fysiotherapie behandeling en training bij de ziekte Multiple Sclerose.

Aandachtsgebieden van fysiotherapie bij de behandeling en training van mensen met de ziekte Multiple Sclerose:

De fysiotherapeut adviseert de juiste oefeningen
Dagelijks bewegen kan lastig zijn, zeker als u voortdurend gehinderd wordt door klachten, bijvoorbeeld bij het huishouden, uw werk, uw hobby’s. In dat geval kan de fysiotherapeut helpen. Hij of zij geeft u adviezen over geschikte manieren om toch zo actief mogelijk blijven, op een manier die bij u en bij uw klachten past.
Bij oefentherapie doet u oefeningen waarbij u die handelingen verricht waarmee u veel moeite hebt.

Advies indien gebonden aan rolstoel of bed
Als u tijdelijk gebonden bent aan een rolstoel of het bed, kunnen andere behandelingen op u van toepassing zijn. Ze zijn bedoeld om de problemen als gevolg van MS zo klein mogelijk te houden.
De fysiotherapeut kan u adviezen geven over hoe u kunt omgaan met stijve (spastische) spieren. Hij of zij kan u bijvoorbeeld adviseren over goede houdingen om te liggen of zitten.Als voorbereiding op de oefeningen kunt u (eventueel samen met de fysiotherapeut) uw spieren rekken, waardoor deze zich ontspannen. Ook kou (via baden of ijs) of soms juist warmte op de spieren kan een ontspannend effect hebben.

Fysiotherapie bij contracturen
Als u lang in een bepaalde houding zit of ligt, kunnen de spieren verkorten en gewrichten verstijven en uiteindelijk vast komen te zitten (contracturen). Dit kan gebeuren bij perioden van bedrust, bij erge spierstijfheid of als u langdurig in een rolstoel zit.
Hoe langer te weinig wordt bewogen, hoe stijver de gewrichten worden en hoe langer het duurt om ze weer soepel te maken. Ook als u lang in bed ligt, is het nuttig regelmatig te bewegen.Gewrichten worden minder stijf door te bewegen. De fysiotherapeut beweegt voorzichtig de gewrichten en rekt de spieren (eventueel met uw hulp). Deze behandeling kan ook in lauw water plaatsvinden, bijvoorbeeld in een (extra) verwarmd zwembad (33 graden Celsius). Bij nog warmer water (37 graden Celsius) kan soms vermoeidheid optreden.

Indien spieren nauwelijks bewegen
Spierkracht onderhouden is voor spieren die niet meer vanzelf gebruikt worden. Dat kan komen door spierzwakte of door te weinig beweging. Ook zijn er oefeningen die de bedoeling hebben uw mogelijkheden te verbeteren, zodat u niet of nauwelijks achteruitgaat. De fysiotherapeut kan aanwijzingen geven bij het uitvoeren van de oefeningen, maar kan ook oefeningen voor thuis meegeven.Pijn bestrijden
Op dit moment is (gedoseerd) bewegen de enige wetenschappelijk bewezen behandeling tegen pijn. Gedoseerd bewegen betekent dat u niet uitgeput raakt, maar ook niet te weinig doet.
 
Pijn bestrijden
Op dit moment is (gedoseerd) bewegen de enige wetenschappelijk bewezen behandeling tegen pijn. Gedoseerd bewegen betekent dat u niet uitgeput raakt, maar ook niet te weinig doet.
Alles over vergoeding van fysiotherapie
Er verandert jaarlijks erg veel binnen de vergoedingen voor fysiotherapie. We begrijpen dat dit voor u niet altijd goed te volgen is. We nemen dan ook graag de tijd om uw persoonlijke situatie met u door te spreken en aan u uit te leggen. U kunt ons hier altijd telefonisch voor benaderen of d.m.v. een contactformulier. Voor verdere informatie omtrent vergoedingen kunt u onze algemene pagina omtrent vergoedingen bekijken.
Ben ik verzekerd?