Maak direct een afspraak
Van ma t/m do kunt u van 08.00u-20.00u telefonisch een afspraak maken. Op vrijdag van 08.00u tot 17.00u.
073 623 2222
Praktijk in de buurt
Wat kost het mij?
Ben ik wel verzekerd voor fysiotherapie of moet ik dit zelf betalen? Ook voor al uw verzekeringsvragen kunt u bij ons terecht.
Ben ik verzekerd?

Bekken

Hypertone bekkenbodem

Inleiding
De bekkenbodem ligt als een hangmatje van dunne spierlagen onderin het bekken. Te zwakke bekkenbodemspieren kunnen leiden tot klachten, maar te gespannen of hyperactieve bekkenbodemspieren ook.
 

Klachten en symptomen

Klachten die kunnen voorkomen zijn o.a. pijn in de onderbuik, lage rug, geslachtsorganen of bekkenbodem zelf. Plas- of ontlastingsproblemen (niet goed kunnen uitplassen of obstipatie, aambeien ), urineverlies, veelvuldige urineweginfecties, pijn bij gemeenschap of erectiestoornissen.
 

Oorzaak

De oorzaak is vaak een pijnlijke of traumatische gebeurtenis of het langduriger ervaren van pijn in en rondom het bekken ,hetgeen onwillekeurig heeft geleid tot te gespannen bekkenbodemspieren.
 

Behandeling

Behandeling door een gespecialiseerde fysiotherapeut is dan zinvol. Deze kan hulp bieden bij het leren herkennen van en omgaan met deze te hoge spierspanning o.a. door ontspanningsoefeningen. Aanleren van het op juiste wijze ledigen van blaas en darmen is ook mogelijk en aandacht wordt besteed aan de rol van de bekkenbodem tijdens seksuele activiteiten.


Bekkenpijn ( Peripartum )

Inleiding
Tijdens de zwangerschap verweken de banden van het bekken, waardoor dat minder stevig en minder stabiel wordt. Deze verweking is nodig om de baby tijdens de geboorte de bekkenring te kunnen laten passeren. Het is dus een heel normaal verschijnsel, wat bij een aantal vrouwen klachten kan veroorzaken. Ook door de bevalling of een trauma kunnen bekkenpijnklachten ontstaan.
 

Klachten en symptomen bekkenpijn

Pijnklachten in de lage rug, op het schaambeen, in de bekkenbodem, in de liezen rondom het bekken en in de benen. Verminderde belastbaarheid bij tillen en onder andere een instabiel gevoel en pijn bij lopen, traplopen, omdraaien in bed, opstaan en starten.
 

Oorzaak

De noodzakelijke verweking van het bekken, de veranderde stand van het bekken bij het groeien van de buik en mogelijk foutieve belasting en bewegingen. Behandeling rekening houden met de verminderde belastbaarheid van het bekken, door bijv. meer rustpauzes in te lassen, zwaardere taken beter te verdelen , je houding zo optimaal mogelijk te corrigeren. Wanneer er ernstige klachten zijn, is het verstandig om met een fysiotherapeut contact op de te nemen ,die gespecialiseerd is in deze klachten. Behandeling kan bestaan uit het mobiliseren (los maken ) van gewrichten, oefeningen om sterker te worden en instructies om het bekken zo optimaal mogelijk te belasten en adviezen over leefregels en het uitvoeren van de dagelijkse bezigheden.


Urine-incontinentie

Inleiding
De bekkenbodem ligt als een hangmatje van dunne spierlagen onderin het bekken. Te zwakke bekkenbodemspieren kunnen leiden tot klachten, zoals ongewild urineverlies. Stress-incontinentie is de meest voorkomende vorm. Op momenten, waarbij de druk in de buikholte plotseling toeneemt, werkt het afsluitmechanisme van de blaas onvoldoende. Voorbeelden van drukverhogende momenten zijn tillen, kracht zetten, springen en hardlopen.
 

Klachten en symptomen

Aandrangsincontinentie, hierbij is de aandrang om te plassen zo duidelijk en sterk aanwezig, dat men het toilet niet op tijd kan bereiken. De blaas is hyper-actief. Dit kan gebeuren bij verkeerd toiletgedrag, blaasontsteking, MS, Parkinson en bij gebruik van bepaalde medicijnen. Daarnaast zijn er mengvormen van stress- en aandrangsincontinentie.
 

Oorzaken

Oorzaak is een niet goed functioneren van het afsluitmechanisme van de blaas door niet goed werkende bekkenbodemspieren. Dit kan ontstaan na zwangerschappen, operaties, bij een hernia, in de overgang of bij het ouder worden.
 

Behandeling

Behandeling bestaat uit het op de juiste manier leren gebruiken van de bekkenbodemspieren, zowel in kracht ,timing en coordinatie. Daarnaast het leren opvangen van buikdrukverhogende momenten, het aanleren van het op juiste wijze ledigen van blaas en darmen en klokplassen.
Alles over vergoeding van fysiotherapie
Er verandert jaarlijks erg veel binnen de vergoedingen voor fysiotherapie. We begrijpen dat dit voor u niet altijd goed te volgen is. We nemen dan ook graag de tijd om uw persoonlijke situatie met u door te spreken en aan u uit te leggen. U kunt ons hier altijd telefonisch voor benaderen of d.m.v. een contactformulier. Voor verdere informatie omtrent vergoedingen kunt u onze algemene pagina omtrent vergoedingen bekijken.
Ben ik verzekerd?