Maak direct een afspraak
Van ma t/m do kunt u van 08.00u-20.00u telefonisch een afspraak maken. Op vrijdag van 08.00u tot 17.00u.
073 623 2222
Praktijk in de buurt
Wat kost het mij?
Ben ik wel verzekerd voor fysiotherapie of moet ik dit zelf betalen? Ook voor al uw verzekeringsvragen kunt u bij ons terecht.
Ben ik verzekerd?

Lokaal aan te wijzen

Spierscheuring

Inleiding
De rotator cuff bestaat uit spieren waarvan de pezen als een manchet rondom de schouderkop liggen. Deze spieren zijn belangrijk voor bewegingen maar ook voor de stabilisatie van de schouderkop in de schouderkom.

Klachten en symptomen
De klachten passend bij een scheur in deze pezen lijken sterk op impingementklachten(zie inklemming) doordat er een verstoring van het bewegingspatroon optreedt. De klachten bestaan uit pijn die u 's nachts uit de slaap kan houden en die verergert bij bewegen van de arm. Draaien van de arm in zijwaarts geheven stand geeft pijn. Vaak is er uitstraling naar de nek, de bovenarm of de hand en zijn er mogelijk tintelingen in de hand aanwezig. Werkzaamheden boven de schouder kunnen de klachten verergeren. De pijn wordt met name ervaren in de bovenarm. Bij een grote scheur is er tevens krachtverlies.

Oorzaken
Een acute scheur in de pezen kan ontstaan door een trauma zoals een val. Peesweefsel wordt zwakker naarmate men ouder wordt en hierdoor verhoogt dit de kans op scheuring.

Behandeling
Acute scheuren (bijvoorbeeld door een val) worden het liefst snel operatief hersteld afhankelijk van leeftijd en kwaliteit van het weefsel. Kleinere chronische scheuren behoeven geen acute behandeling. Hoe slechter de conditie van het spierweefsel is des te matiger het herstel. Doormiddel van een fysiotherapeutische behandeling optimaliseert u de kracht en coördinatie van het spierweefsel van de schouder. Bespreek met uw therapeut wat de problemen zijn die u tegenkomt in het dagelijks functioneren en maak samen een plan om te kijken wat er aan te doen is.


Heupklachten


Inleiding 
Het kraakbeen van het heupgewricht kan worden aangetast door slijtage, dit noemen we artrose. Kenmerkend voor artrose is dat de hoogte van de kraakbeenlaag afneemt en het gewricht meer op elkaar komt te zitten. Artrose van het heupgewricht wordt coxartrose genoemd.

Klachten en symptomen
Artrose wordt gekenmerkt door pijn tijdens beweging. Vaak in de lies met uitstraling naar de bil en/of knie. Deze klachten komen voor bij het opstaan uit bed of van een stoel, bij het instappen van een auto en bij het (trap)lopen. Opstart klachten en een krakend geluid kunnen kenmerkend zijn voor deze aandoening. Artrose wordt gesteld aan de hand van het beeld (leeftijd, bewegingsfunctie, trauma in de voorgeschiedenis etc.). Soms wordt een röntgen foto gemaakt om de diagnose te bevestigen.

Oorzaken
Chronische overbelasting zoals bij fysiek zware arbeid, intensief sporten of een slechte houding. Trauma in het verleden door bijvoorbeeld sportletsels. Hogere leeftijd.

Behandeling
Inactiviteit van het aangedane gewricht resulteert in meer stijfheid en meer pijn, bovendien kan vermindering van kracht ontstaan. Op den duur kunnen standsveranderingen plaatsvinden in het been. Het wordt dus aangeraden om in beweging te blijven. Bij meer stijfheid, bewegingsbeperking of spierkrachtsvermindering kan fysiotherapie nodig zijn. De fysiotherapeut kan u helpen in het begeleiden van dit proces en samen met hem/haar maakt u een plan om uw beperkingen in de dagelijkse activiteiten te verminderen. Bij onvoldoende baat zijn er operatieve mogelijkheden zoals het plaatsen van een kunstheup. Aansluitend vind er een fysiotherapeutische revalidatie plaats. Aanvankelijk in u eigen thuissituatie maar later ook in de praktijk.
Alles over vergoeding van fysiotherapie
Er verandert jaarlijks erg veel binnen de vergoedingen voor fysiotherapie. We begrijpen dat dit voor u niet altijd goed te volgen is. We nemen dan ook graag de tijd om uw persoonlijke situatie met u door te spreken en aan u uit te leggen. U kunt ons hier altijd telefonisch voor benaderen of d.m.v. een contactformulier. Voor verdere informatie omtrent vergoedingen kunt u onze algemene pagina omtrent vergoedingen bekijken.
Ben ik verzekerd?