Actie: TEGENKRACHT

Er bestaat een stichting `Tegenkracht’ , die mensen na de diagnose kanker weer letterlijk of figuurlijk in het zadel helpen.
De ruiter Inge Broeken heeft een actie opgestart binnen de hippische wereld.

Als praktijk ondersteunen wij deze actie en zullen wij een behandeling-training `weggeven’ voor deze actie.
U kunt contact met ons opnemen via woutbrong@planet.nl. 

Voor meer informatie zie: Steun de actie van Inge. 
 

Extra behandellocatie Moergestel

Speciaal voor de Parkinson patienten is er ook de mogelijkheid om gebruik te maken van de behandellocatie in Moergestel. Vraag hiernaar bij het Centraal Bureau.

Wat te doen bij bekkenverwringing?

Door Debby Gudden 31 juli 2014 

Nicol Harmsen heeft bekkenverwringing en nekklachten. Deze klachten zijn ontstaan nadat een paard twee keer op haar is gevallen. Hierdoor heeft ze moeite met het aanleggen van het been en deze stilhouden als de situatie moeilijk of anders wordt. Tevens heeft ze pijn in haar benen waardoor het rijden steeds moeizamer gaat.

 

1)Wat is je klacht?
Ik heb/had moeite met het aanleggen van het been en deze stilhouden als de situatie wat moeilijk/anders was, bijvoorbeeld tijdens middendraf ( recht blijven zitten) en in galop (kunnen blijven drijven).

2) Hoelang heb je er al last van?
Sinds 1998.

3) Hoe is het ontstaan?
In 1998 is er op een keuring een paard los gebroken en dat paard heeft me omver gerend. In een paar minuten tijd is het paard twee keer op mijn nek terecht gekomen. Ik stond bij de keuringsring te kijken en het paard kwam van achteren aangerend. Door de grote paniek die er bij het paard was ontstaan viel het met het opstaan voor een tweede keer op me.

4) Wat heb je zelf al geprobeerd om het op te lossen?
Voor mijn nek bij fysiotherapie en osteopathie geweest. Doel van deze behandelingen was de nekklachten oplossen maar niet gerelateerd aan het rijden

5) Heb je veel pijn?
Ik heb veel pijn gehad.  De pijnen zijn in al die jaren chronisch geworden, het is nu redelijk goed onder controle maar in moeilijke situaties is het snel aanwezig

6) Hoe belemmerde het je in het rijden?
Ik kan niet ontspannen in mijn nek en schouders, en de controle over mijn benen is minder.

7) Wat heeft de Flex-chair ruitertraining voor je gedaan?
De trainingen hebben mij meer bewust gemaakt van de beweging die ik te snel en te gemakkelijk maak en daardoor in mijn beweging te snel doorsla. Ik kon een kant wel moeilijker uit en had daar een kleine lichamelijke beperking, deze heeft ze verholpen.

8) Hoe gaat het nu?
Het gaat nu veel beter, ik ben mij zeer bewust van mijn houding en merk het nu ook op als ik fout zit.  Tot voor kort stond ik ook vaak wat gekanteld in mijn heupen waardoor ik een knie altijd wat gebogen had maar na de therapie kan ik goed en gemakkelijk recht op twee benen staan met gelijke belasting.

9) Wat voor een verschil merk je nu met rijden?
Het is alsof ik opnieuw moet leren rijden, ik denk omdat mijn probleem al zolang aanwezig is. Het is moeilijk om bijvoorbeeld een uur continue erop te letten maar ik las elke keer tijdens het rijden na enkele rondes tijd in om mezelf even te controleren of ik alles nog op de juiste manier doe en zit. Deze momenten worden minder en korter omdat het me nu eerder opvalt en sneller kan corrigeren

10) Hoe zie je nu de toekomst in?
Vol goede moed kijk ik naar de toekomst omdat ik duidelijk verschil merk na deze therapie. Ik weet nu hoe het moet voelen en met behulp van mijn instructrice blijven we er alert op.  Ik kan niet wachten totdat volgend jaar mijn jonge paard ingereden kan worden en dat ik hem op een correcte wijze kan begeleiden en helpen met alles.

11) Blijf je doorgaan met de Flex-chair ruitertrainingen?
Ik heb drie sessies gehad en dat was voor mij nu voldoende om zelf aan de slag te gaan. Als er nieuwe of terugkerende problemen komen, die niet veroorzaakt worden door het paard maar door mij dan neem ik zeker weer contact op met Ada voor een nieuwe sessie.

Reactie fysiotherapeut Ada

1) Hoe heb jij de klacht ervaren?
Nicol’s klacht is een dubbele klacht, maar wat voornamelijk opviel was haar bekkenverwringing. Haar grootste probleem is haar overbeweeglijkheid,  waarbij ze ook iets scheef in haar lichaam is. Ze had in haar rechterbeen pijn waardoor ze zich vast hield. Hierdoor zakte haar linkerkant onvoldoende.

2) Wat moest er als eerste gebeuren?
Ze moest als eerste weer het links- rechts gevoel terugkrijgen. Omdat Nicol van nature heel overbeweeglijk is, viel het in het begin niet op dat ze scheef zat. Er zat een lichte asymmetrie tussen links en rechts. Ik heb haar geholpen door haar te mobiliseren en haar te laten voelen wat recht is. Toen merkte Nicol ook dat ze niet helemaal recht zat.

3) Wat voor een verschil merkte je na de sessies?
Toen Nicol voor de eerste keer bij mij kwam had ze moeite om met haar linker zitbeenknobbel contact te maken met het zadel. Dit werd veroorzaakt doordat ze haar rechterkant te strak hield. Na een maand oefenen had ze haar scheefheid al onder controle en waren haar nekklachten ook verdwenen. Ze kon haar zitbeenknobbels perfect volgen. Ze zat nog wel iets te veel op rechts, dit heb ik toen gecorrigeerd en hierbij hebben we het accent nogmaals op het stabiliseren gelegd.
De laatste keer dat ze kwam zat ze keurig in het midden. Daarbij was ze ontspannen in haar heupregio.  We hebben toen zelfs nog een oefentol gebruikt als extra check en dit bleek in het begin nog wel moeilijk. Ze moest zich toen weer even goed focussen en stabiliseren en daarna ging het perfect!

4) Zie je dit soort klachten vaker?
Nicol’s klacht is een heel specifiek klacht, maar bekkenverwringing zie ik wel vaak. Iedereen valt natuurlijk wel eens van een paard en hierdoor kan deze verwringing ontstaan. De meeste mensen laten dit loswerken maar oefenen vervolgens niet hoe het voelt om echt weer recht te zitten. Hiervoor is de Flex-chair ruitertraining een ideale oplossing. De spieren zitten zo in het systeem, dus daarom is het belangrijk om even weer te voelen hoe je correct zit.

5) Wat raadt je Nicole nu nog aan?
Ik raad haar met name aan om de focus op beide zitbeenknobbels te houden. En als het moeilijker wordt, ademhalingsoefeningen te gebruiken om weer even te ontspannen. Daarbij moet ze goed naar haar paard luisteren en stabiliseren en vertrouwen in waar ze goed in is: haar goede gevoel.

6) Tips: wat te doen als ik dat heb?
Als je denkt dat je ook bekkenverwringing hebt kun je dit voor jezelf heel goed testen. Als je in kleermakerszit gaat zitten kun je dit testen door te kijken of je beide knieën even ver kunt laten zakken. Als een kant lastiger gaat dan kun je met je bekken aan een kant minder goed inzakken. Dit kan duiden op bekkenverwringing.

Ada Wouters-Brongers,  fysio- en manueel therapeut, eigenaresse  Fysio-WB
 

Deel deze pagina: