Duizeligheidsklachten (BDDP) 

Inleiding 

Wanneer mensen over duizeligheid praten, kunnen ze verschillende dingen bedoelen. Bijvoorbeeld: alles draait om me heen, ik heb een licht gevoel in mijn hoofd, het gevoel dat ik wegraak of een onvast gevoel in de benen. Er zijn drie belangrijke vormen draaiduizeligheid, een licht gevoel in het hoofd en bewegingsonzekerheid. Onder de vorm draaiduizeligheid valt BPPD. Met deze vorm van duizeligheid kunt u bij uw fysiotherapeut terecht voor een behandeling en advies. 

Klachten en symptomen: 

Duizeligheid genaamd Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPD) kenmerkt zich door acute draaiduizeligheid die ontstaat bij bewegingen, bijvoorbeeld als men gaat liggen en/of vanuit liggende houding overeind komt. De draaiduizeligheid is zeer heftig maar duurt kort, gewoonlijk minder dan 1 minuut. Soms gaat de duizeligheid gepaard met een misselijk gevoel. De klachten zijn uitputbaar, dat wil zeggen dat herhaling van de snelle hoofdbewegingen de klachten doet verminderen of verdwijnen. Dit laatste heeft een belangrijke therapeutische consequentie

Oorzaken

De precieze oorzaak voor BPPD is nog onbekend. Men vermoedt dat loszittende oorsteentjes in het binnenoor door snelle positieverandering neerslaan op de zintuigcellen in het evenwichtsorgaan. Dit leidt tot kortdurende overprikkeling van de zintuigcellen en daarmee tot draaiduizeligheid. BPPD kan optreden na een hoofdongeval, ooroperatie, bij een ontsteking of doorbloedingsstoornis van het binnenoor of na langdurige bedrust. In de meeste gevallen is er echter geen duidelijke oorzaak aantoonbaar. 

Behandeling 

Er zijn twee behandelingsmethoden. Bij canalith repositiemanoeuvre worden door middel van een specifieke handgreep de loszittende oorsteentjes verplaatst naar een ander deel van het evenwichtsorgaan. Hierdoor kunnen de oorsteentjes niet meer leiden tot overprikkeling van de zintuigcellen waardoor er geen duizeligheid meer optreedt. De tweede methode is oefeningen volgens Brandt en Daroff. Deze herhalingsoefeningen van rechtop zitten naar zijligging zorgen voor training en compensatie waardoor men eerder klachtenvrij is. Uw fysiotherapeut kan u hiervoor behandelen en helpen bij de oefeningen om zo snel mogelijk weer van uw duizeligheidsklachten af te komen en hierdoor niet meer beperkt te zijn in uw dagelijkse activiteiten.

Deel deze pagina: