Borstbeen

Inleiding

Het syndroom van Tietze is een goedaardige, maar vaak hevig pijnlijke, chronische ontsteking van de kraakbeenverbinding(en) in de borstkas tussen de ribben en het borstbeen. Deze ontsteking wordt ook wel costochondritis genoemd.

Oorzaak

De oorzaak van het syndroom van Tietze is (nog) niet bekend. In het bloed is geen afwijking te zien. Op röntgenfoto's is de zwelling onder het borstbeen niet zichtbaar. Pijn op de borst kan ook een andere oorzaak hebben zoals hartklachten, longklachten, maagklachten of hyperventilatie. Het is daarom belangrijk die oorzaken uit te sluiten.

Klachten en symptomen

De klachten kunnen geleidelijk of plotseling ontstaan en komen meestal aanvalsgewijs. Soms zijn zij na enkele dagen weer over, maar zij kunnen ook langer duren of nooit meer weggaan. De pijn zit vaak ook achter het borstbeen en straalt soms uit naar rug, nek, schouder en arm.

Behandeling

Behandeling bestaat over het algemeen uit pijnstillers, ontstekingsremmers Verder is het belangrijk te letten op de houding en het doen van oefeningen. Hiervoor kunt u uw fysiotherapeut inschakelen. Samen met u gaat hij/zij analyseren waar het probleem zit en wat er aan te doen is. De fysiotherapeut is de specialist in bewegen en kan u mogelijk verder helpen met de klachten.

Ribklachten

Inleiding

De ribben (costae) zijn beenderen die samen de borstkas of ribbenkast vormen. We hebben 24 ribben, 12 aan elke zijde. Ze omvatten de borstholte (thorax). De ribben geven bescherming aan de daarbinnen gelegen organen. Een andere functie van de ribben is de ventilatie van de luchtwegen mogelijk maken. Het uitzetten van de ribben zorgt voor onderdruk in de borstkas waarmee inademen mogelijk wordt.

Oorzaak

ribblokkade. Elke rib heeft een gewricht met een wervel. Aan de voorzijde zit de rib vast aan het borstbeen. Wanneer de rib van positie verandert, bv. na hoesten of niezen of een foutieve houding of beweging, dan kan de rib blokkeren.

Symptomen en klachten

Ribblokkering geven vaak een stekende lokale pijn, soms uitstralend in het overeenkomstige ribverloop, met verergering tijdens inademen.

Behandeling

Meestal is een mobilisatie nodig om de blokkade op te heffen en/of oefeningen en houdingsinstructies. Uiteraard is het erg belangrijk om samen met uw fysiotherapeut te achterhalen of er specifieke zaken in uw houding, beweging of belasting zijn die tot deze klacht hebben geleid. Door goed te onderzoeken welke oorzaken hebben meegespeeld bij het ontstaan van de klachten, kan herhaling van klachten voorkomen worden. Indien nodig zal uw fysiotherapeut u hierin adviseren.

 

Deel deze pagina: