Uitstraling vanuit de rug

Inleiding

Uitstraling of ook wel gerefereerde pijn is het verschijnsel waarbij pijn wordt gevoeld op een andere plaats dan waar de weefselbeschadiging plaatsvindt.

Klachten en symptomen

Klachten en symptomen kunnen lijken op klachten uit de heupregio maar de oorsprong kan in de structuren van de lage rug liggen.

Oorzaak

Uitstraling of ook wel gerefereerde pijn is het verschijnsel waarbij pijn wordt gevoeld op een andere plaats dan waar de weefselbeschadiging plaatsvindt. Een voorbeeld hiervan is pijn bij een hartaanval waarbij de pijn in de linkerarm gevoeld kan worden. Uitstralende pijn wordt waarschijnlijk veroorzaakt door connecties van het ruggenmerg waarbij pijnreceptoren (zenuwuiteinden) van verschillende pijnreceptoren samenkomen. Hierdoor kan het signaal van het ruggenmerg in de hersenen "geïnterpreteerd" worden als komend van een ander gebied. Ook bij prikkeling van delen van het bewegingsapparaat (spieren, kapsels, banden) kan uitstraling ontstaan.

Behandeling

Uitstraling kan ook tot diagnostische verwarring leiden. Daarom is het belangrijk dat uw fysiotherapeut een gedegen onderzoek uitvoert en aan de hand hiervan samen met u een behandelplan opstelt.

 

Deel deze pagina: