Inleiding

Tricepspees tendinose (ook wel tendinitis genoemd) is een ontsteking of irritatie van de lange tricepspees. Dit is de pees die de spier aan de achterzijde van de arm naar boven verbindt met het schoudergewricht.

Klachten en symptomen

De pijn door de tendinose wordt aan de achterzijde van de schouder en bovenarm gevoeld. De pijn neemt toe bij bewegingen van de arm. De arm heeft vaak weinig kracht bij het strekken van de ellenboog.

Oorzaak

De meest voorkomende oorzaak van tendinose is een overbelasting na sportactiviteiten of werkzaamheden waarbij frequente en herhalende bewegingen van de arm nodig zijn, voornamelijk boven het hoofd. Sporters die werpen, zwemmen of een racket hanteren, lopen hierbij het grootste risico.

Tendinose kan geleidelijk ontstaan maar ook plotseling na een direct trauma, bijvoorbeeld een val op de schouder. Soms gaat deze aandoening gepaard met andere aandoeningen zoals scheuren in de spieren van de schouder, instabiliteit van de schouder of inklemmen van schouderstructuren(slijmbeurs. spier/peesweefsel).

Behandeling

Tendinose kan vallen onder de diagnose CANS, voorheen RSI. Zie hiervoor ook elders. Door middel van rust kan de irritatie of ontsteking verdwijnen. Bewegingen die de pijn veroorzaken moeten tijdelijk vermeden worden. Door middel van fysiotherapie kan een ander bewegingspatroon van de arm worden aangeleerd en kan de conditie van de armspieren worden verbeterd. Hierdoor verminderen de klachten.

 

Deel deze pagina: